Ving Tsun

Az egyik legismertebb és elismertebb kínai harcművészeti irányzat, amelynek ősi gyökerei a legendás Shaolin kolostorig nyúlnak vissza. A modern kor változásaihoz alakulva sokrétű tartalmat ad követői számára, a sportmozgás szerepén kívül hozzájárul a hatékony önvédelmi készségszint elsajátításához, az önbizalom növekedéséhez és ezzel együtt a személyiség kedvező fejlődéséhez. Szellemi – ideológiai háttere révén kiváló eszköz a mindennapi élet konfliktusainak kezelésében.

Mozgásanyaga egyszerű, bárki számára könnyen elsajátítható, életkortól függetlenül.

Technikai repertoárja három pusztakezes, egy eszközös (fabábu) és két fegyveres (hosszú bot és páros kés) formagyakorlatban kerül elsajátításra. Jellegzetes gyakorlata az ún. Tapadós Kéz, ami a stílus védjegyének számít, és a támadó és védekező reflexek csiszolását szolgálja.

A kezdő szinten az alapok tökéletes elsajátítása a legfontosabb, majd a későbbiek folyamán a haladók számára ezek univerzális felhasználására kerül sor a gyakorló küzdelmek (sparring) során.

Az edzést kiegészítik különböző eszközös – pontkesztyű, rúgópajzs, gyorslabda, zsákolás, ugrókötél – gyakorlatok, amelyek a sokrétű, komplex képzést hivatottak elősegíteni. A foglalkozásokat mindig erősítő és nyújtó gyakorlatok zárják.

Széles körben csak 1950-től vált ismertté, amikor a stílus Nagymestere, Yip Man nyilvánosan oktatni kezdte Hong Kong-ban. A ’70-es évektől nagy érdeklődés mutatkozik a Ving Tsun Kung Fu iránt, ami ma is tart, ez a világsztár Bruce Lee filmjeinek betudható, aki maga is Yip Man tanítványa és a Ving Tsun stílus gyakorlója volt, 20 éven keresztül.

Európában Philipp Bayer nevéhez fűződik a Ving Tsun oktatása, 1983-tól van lehetőség az általa alapított nemzetközi szervezetben – Ving Tsun Kung Fu Association Europe – elsajátítani ezt a kínai harcművészeti irányzatot. Mára gyakorlatilag a kontinens minden országában jelen vannak az Egyesület érdekképviseletei.